Welke petten gebruiken de Nederlandse militairen?

De Franse benaming van een baret is ‘Beret’. Engelsen gebruiken deze term ook regelmatig en het woord Beret stamt af van het Latijnse woord ‘Birretum’. Birretum staat voor pet en omvat een zeer belangrijk onderdeel van de Nederlandse Militairen. Baretten worden gemaakt van vervilten wollen stof. Onderstaand schrijven geeft meer informatie over een baret.

Geschiedenis van de baret

petten militairenDe baret werd gebruikt sinds de Griekse oudheid in het jaar 500 voor Christus. De Grieken maakten gebruik van een ‘pilos’, dit is een hoofddeksel in de vorm van een dop. Deze werden vervolgens van metaal gemaakt en zorgden voor de bescherming van de Militairen.

De Grieken waren voortdurend bezig met innovatie en het bedenken van nieuwe elementen. De ‘pilos’ werd weer herontdekt en kreeg een geheel nieuwe naam de ‘Beretino’. De Beretino had een moderne uitstraling en lijkt veel op de vorm die we tegenwoordig kennen. De Romeinen hebben tevens voor de kleurcodering gezorgd en deze aan de baret gekoppeld. De Romeinen koppelen een witte baret, bijvoorbeeld aan de aristocraten. 300 jaar na Christus is de baret uitgegroeid tot een pet die veel werd gebruikt, zoals door de Spanjaarden. Vervolgens werd de baret door geheel Europa gezien.

Gebruik van een militaire Baret

Een baret wordt veelvuldig gebruikt als hoofddeksel. Een baret wordt gemaakt uit vilt en deze komt als het ware aan de onderkant samen. Aan de onderkant van een baret wordt gebruik gemaakt van een leren band. Deze leren band is vaak nauw gezet en dit draagt bij aan een stevige plaatsing op het hoofd van militairen.

Ook insignes behoren tot de opmaak van de baret en deze insignes verschillen zowel per eenheid als land.

Emblemen voor een baret binnen Nederland zijn veelal groter dan andere landen en bezitten vilten stofjes achter de emblemen. Deze stof zorgt voor meer contrast en voor herkenning.

Door wie wordt een baret gedragen?

Een baret wordt dikwijls door Nederlandse militairen gedragen. Naast de Nederlandse militairen zijn er meerdere die gebruik maken van een baret. Politie-eenheden, waaronder het arrestatieteam maakt gebruik van dit type hoofddeksel. Ook paramilitaire organisaties, stralen door het gebruik van een baret eenheid uit. De baret wordt door meerdere organisaties veel gebruikt. Voor de fans en de supporters van het de militairen zijn het eerder groene normale petten met militaire logo’s die populair zijn (je kan ze hier vinden!), maar deze worden binnen het leger NIET gedragen.

Baretten en kleurgebruik

Een baret is beschikbaar in vele diverse kleuren en deze kleuren zorgen voor herkenbaarheid binnen een eenheid. De kleuren geven de militaire onderdelen weer en zorgen bovendien voor een herkenbaar punt. De groene baret wordt vaak gezien binnen commando-eenheden. De groene baret wordt het meest gezien en wordt ook vaak herkend als commando baret. De opvallende rode baret wordt ingezet bij paratroepen, zowel in Nederland als andere landen. De donkerblauwe baret zie je vaak terug bij mariniers en deze maken gebruik van een goudkleurig anker inclusief een rood stukje vilt.